Taungree

Taungree (2002)

Režija: Livija Rojc
Scenec: Rok Mlakar

Igrajo:

Šerif Pantakan: Gregor Koželj
Poštarka Breza: Sanja Rejc
Ambrozij: Jože Peternelj
Anželina: Ana Uršič
Dr. Kvint: Matija Čuk
Waštjer: Domen Uršič
Waštjerka: Branka Florjančič
Železničar Polde: Janez Bevk
Escarabajo de Colorado: Tilči Sedej/Peter Lahajnar
Kovač Črn Šmit: Gašper Uršič

Taun Gree je predstava, ki temelji na preprosti zgodbi na Divjem zahodu. Spominja na kriminalko, je pa parodija na ‘pocukrano’ znano nadaljevanko hollywoodske produkcije, ki se prav tako dogaja na Divjem zahodu.

In za kaj gre? Mehikanec Escarabajo de Colorado (koloradski hrošč), hoče s pomočjo Poštarke Breze pretihotapiti zlato, kot ze večkrat poprej. Za njegove namere nihče ne bi izvedel, če ne bi iztiril vlak železničarja Poldeta, ki tokrat ni gledal na tire, temveè ‘babe’, ki so plele na njivah. Šerif Pantakan ‘bistroumno’ s pomočjo kovača Smita in zdravnika dr. Kvinta ugotovi, da je žakljev preveč in da je prišlo do zamenjav. Vendar od kod torej žakelj zlata, ki ga imata vaščan Enooki Ambrozij in njegova Anželina. Odgovor zagotovo ve Escarabajova pomočnica in ljubica Breza, ki jo kot sokrivko vtaknejo v mestno ječo. Zgodba se razplete tako, da po ovinkih pridejo do Escarabaja in ga ulovijo, k temu pa dosti pripomore dejstvo, da je vsaj enkrat cela vas poslusala zgovorno oštirjevo ženo, ki jih pripelje na pravo pot.

Predstava je obogatena ne le z izvirno kuliso, ki jo je narisal Gregor Koželj (kot tudi plakate), temveč tudi z zvočnimi efekti, ki jih je naredil Borut Čelik. Specialiteta, ki jo skupina ponuja, je raba cerkljanskega narečja pri nekaterih likih.

O KUDu

KUD Cerkno, ponovno ustanovljen v letu 1997, združuje prek 30 članov. V njegovem delovanju se prepleta več dejavnosti. Vse od gledališča, filma, glasbe, literature in organizacije raznih dogodkov.

Kontakt

KUD Cerkno
Bevkova 9
5282 Cerkno
D. št: 93385501
Matična: 5258669
Tel: 031 713 399
kudcerkno(a)hotmail.com