GRADišče (2003)

GRADišče (2003)

Scenarij (po predlogi): Domen Uršič
Režija: Sanja Rejc

Legenda o gradu

Legenda pravi, da je pred nekaj stoletji na vzpetini nad Cerknim stal lesen grad. Lastnik gradu naj bi v grbu imel sokola in je bil po govoricah, bolj kot ne ljudski človek. Poznal je ljudi in jih imel rad, zavedal se je, da je za preživetje potrebno vzajemno sodelovanje.

Imel je tudi sina in hčer. Sin ga je razočaral, saj mu ni bilo do bojevanja, bil je mirne narave in odprte glave. Hči pa je slovela kot lepotica daleč naokrog. Oče je sina poslal na tuji grad k sorodnikom, da bi ga izučili za bojevnika. Le-ta mu je to rahlo zameril … Hči pa se je zaljubila v grofa, ki je neke noči kot popotni vitez prespal na gradu.

V sinovi odsotnosti se je zgodil upor Goriškega grofa nasproti Oglejskemu patriarhu, ki je zahteval višje davke. Usoda je hotela, da je grof v katerega se je zaljubila hči pristopil na stran Goriških grofov. Sam Cerkljanski grof pa na stran patriarha, bil je namreč že star in mu ni bilo do velikih in revolucionarnih sprememb. Oče je tudi vedel, da je bil edini grof daleč naokrog, ki je pristopil k patriarhovi vojski, zato je nujno iskal zaveznika. Vedel je, da Poljanski grof, ki je bil naokrog znan kot velik surovež, če ne že kot pravi roparski vitez goji ljubezenska čustva do njegove hčere. Bil pa je na strani patriarha.

Ko je hči to izvedela, se ji je malodane zlomilo srce, enako se je zgodilo njegovemu sinu, ki je v času odsotnosti pristopil v samostanski red med menihe, ki so zdravili za kugo obolele, ki je ravno tiste čase sejala smrt tam naokrog.

Usoda je hotela, da se hči na noben način ni hotela omožiti s Poljanskim grofom, ki je bil znan naokrog tudi kot rdeči vrag, zaradi barve svojih las in brade. Ob odsotnosti očeta jo je na grad prišel branit potujoči vitez, ki je tiste noči prespal na njihovem gradu in mu je ona obljubila srce. Vrne se tudi sin, vendar kot bojevnik, saj je v meniškem redu spoznal, da mu bolj pristoji meč. Oče pade v boju, hčeri oprosti in jo odveže poroke z rdečim vragom.

V boju, ki se odvija okrog gradu, Poljanski grof ukaže zažgati grad, na gradu umreta popotni vitez in sin, z gradu pa se v skrivnem rovu reši hči. Umre tudi rdeči vrag.

Hči se potem v znak žalovanja da zazidati v cerkveni zid. Grad pogori, vidni so le še njegovi ostanki, obrisi, kjer naj bi po legendi stal.

Po predlogi Franceta Bevka: Človek proti človeku.

 

O KUDu

KUD Cerkno, ponovno ustanovljen v letu 1997, združuje prek 30 članov. V njegovem delovanju se prepleta več dejavnosti. Vse od gledališča, filma, glasbe, literature in organizacije raznih dogodkov.

Kontakt

KUD Cerkno
Bevkova 9
5282 Cerkno
D. št: 93385501
Matična: 5258669
Tel: 031 713 399
kudcerkno(a)hotmail.com