Strila z jasnga

Ni nujno, da je nebo prekrito s temnimi oblaki, da z njega udari strela. Dogajajo se tudi nenavadne stvari, ki naredijo povsem običajen dan drugačen. Le pogledati jih je treba s prave perspektive.

Strela se je dolgo časa skrivala za imenom Mini oder Zaklonišče. Nenadoma pa je napočil čas za spremembe, kajti stvari se niso več odvijale le na odru. Spremembi imena je botrovalo nastopanje v Tolminu, ko smo odigrali improvizacijo s taistim imenom.

Strila z jasnga zato, ker se pojavimo kar naenkrat in vsakekrat v drugi (drugačni) obliki. V skupini delamo veliko na improvizaciji, ni pa to naša edina oblika nastopa.

Nastopamo povsod, na prireditvah, v komornih dvoranah, na ulici … Kot improvizatorji, kot »odrske« predstave, kot recitatorji …

Skupna točka gledališke skupine z imenom Strila z jasnga je predvsem nebrojna možnost prilagajanja in zmožnost za nastopanje kjerkoli.

Skupino oblikuje humornost predstav, ki iz občinstva poskušajo izvleči kar največji odziv. Marsikdaj pa občinstvo postane nastopajoči.

Pojavi se vedno in povsod, sploh pa tam, kjer se jo najmanj pričakuje.

 

Towst

Gledališka skupina Towst je nastala iz Dramskega studia 9 Osnovne šole Cerkno, ki je nepolitična, neprofitna skupina umetnikov, ki se že vrsto let aktivno posveča gledališču (in prizadevno vadi).

V letu 2009 so se aktivno vključili v KUD Cerkno in si nadeli ime Gledališka skupina Towst. Izvor imena ni popolnoma znan, a njegov izvor gre iskati v dejstvu, da so njihove gledališke uprizoritve tako dobre, da jih v najboljših kuhinjah ponujajo kot dodatek k hrani. Dejali bi lahko, da je njihov glavni namen, da bodo iz dodatka postali glavna jed na gledaliških prireditvah na širšem Primorskem. Prvič so se v novi obliki publiki javno predstavili septembra 2009 na Šentviški planoti.

Teatr NKUL

V letu 2004 smo spoznali, da v Cerknem še dolgo ne bomo imeli primerne dvorane za izvajanje svojih gledaliških iger, zato smo odšli na ulico, kjer se tudi najbolje počutimo. Ulica namreč živi, na ulici se krešejo mnenja in kresilne gobe, če hočemo zakuriti ogenj. Kultura je del ljudi, zato mora oditi k njim, ne pa se pred njimi skrivati v z bodečo žico obdane ustanove, ki že na prvi pogled vzbujajo v njih mislih strah.

Postali smo neomajni, najlepši, najboljši, naši, njihovi, nikogaršnji kulturniki, se pravi teater NKUL. Obstajamo le skupaj z ulico, brez nje nas ni, kot ni kulture brez ljudi. Še vedno pa ostaja naš prvotni namen nasmejati čim širšo publiko ljudi in prinesti žarek srece v vsakdanjo enoličnost.

V tem imenu pa obenem nosimo tudi odgovor na veliko vprašanj, ki se ti porajajo ob prihodu v nam ljubi domači kraj, katerega ime ponosno nosimo v svet, Cerkno.

O KUDu

KUD Cerkno, ponovno ustanovljen v letu 1997, združuje prek 30 članov. V njegovem delovanju se prepleta več dejavnosti. Vse od gledališča, filma, glasbe, literature in organizacije raznih dogodkov.

Kontakt

KUD Cerkno
Bevkova 9
5282 Cerkno
D. št: 93385501
Matična: 5258669
Tel: 031 713 399
kudcerkno(a)hotmail.com