Fulawž (2002)

Fulawž (2002)

Scenarij: Domen Uršič
Kostumografija: Sanja Rejc
Šivilja: Karmen Štucin
Oblikovanje: Gregor Koželj
Mentorstvo in režija: Livija Rojc

Bog Triglav: Matija Čuk
Božena: Ana Uršič
Julka: Sanja Rejc
Majuor Zutatenpataten: Gašper Uršič
Mojster Muha: Jože Peternelj
Papmdek: Janez Bevk
Roman: Gregor Koželj
Spominčica: Branka Florjančič
Škrat Sompačie: Domen Uršič
Watrak: Peter Lahajnar
Zbezlana Kura: Eva Tušar

FULAWŽ je predstava, ki na preprost način predstavlja zmotljivost človeka in nas uči, da ni dobro pretiravati v nobeni stvari. Poleg tega Fulawž (ptičja kletka) predstavlja ukleščenost ljudi, ki bi radi leteli (t.j. bili taki kot so), a ne morejo, saj jim družba tega ne dopušča.

Julka, ki čuti posledice svoje prejšnje napake – pri izbrancu in očetu svojega Watraka je iskala samo lepoto, in jo je ta pustil, ko je izvedel, da je noseča, sedaj išče tistega pravega.

Papmdek, ko uvidi, da je s pretiranim pitjem zgubil vse, kar mu je kdaj kaj pomenilo, se strezne in začne iskati boljši jutri.

Bog, ki je mogočen, vidi, da s pretiranim poudarjanjem svojih kvalitet, ne bo prisel daleč, če se ne bo posvetil tudi komu drugemu, recimo Watraku. Tako tudi drugim pokaže, da je dober.

Spominčica je plašna in ne zaupa vase. Ugotovi, da prijatelja ni težko najti, pa četudi je to le Zbezlana Kura, saj je prijatelj tisti, ki je s tabo, ko ti je lepo ali hudo. Mojster Muha boleha za jetiko in išče svojo muzo, ki jo končno najde s pomočjo Boga Triglava.

Roman in Božena, ki je skorajda prepametna za na vas, ugotovita, da bi bilo dobro, če bi sodelovala in bi tudi njive bolj obrodile.

Zgodba v resnici ni le ena, temveč jih je več, spretno jih povezuje škrat Sompačie, ki nam na koncu tudi pove nauk te množice prigod tam nekje za devetimi goram …

Predstava je eksperiment. Mini oder se je tokrat odločil narediti predstavo s čim manj rekviziti, z nezahtevno sceno, brez posebnih efektov luči in zvokov, ki pa naj bi bila prav tako učinkovita.

Glede na sprejem med ljudmi je eksperimenti uspel. Predstavo je dobila veliko odzivov, saj je polna barvitih likov in verbalne komike, kar je še ena karakteristika gledališke skupine Mini Oder Zaklonišče.

Še to, tudi tukaj ne gre brez cerkljanščine.

O KUDu

KUD Cerkno, ponovno ustanovljen v letu 1997, združuje prek 30 članov. V njegovem delovanju se prepleta več dejavnosti. Vse od gledališča, filma, glasbe, literature in organizacije raznih dogodkov.

Kontakt

KUD Cerkno
Bevkova 9
5282 Cerkno
D. št: 93385501
Matična: 5258669
Tel: 031 713 399
kudcerkno(a)hotmail.com