Bevkovi dnevi za nami

03_Bevkov_pohodTa vikend smo v Kulturno umetniškem društvu Cerkno obeležili že šeste Bevkove dneve. Sklop prireditev, s katerimi se spominjamo znamenitega primorskega literata Franceta Bevka, ki je bil rojen pred dobrim stoletjem v Zakojci.


V letošnjem letu smo objavili literarni natečaj z naslovom Nočni prigrizek, ki se ga je s svojimi deli udeležilo prek 20 ustvarjalcev iz cele Slovenije. Komisija, sestavljena iz učiteljev in pedagoških delavcev, ki so in še poučujejo na Osnovni šoli Cerkno, je med vsemi prispelimi deli izbrala tri najboljše pesmi in tri prozna besedila.


Prva tri mesta in praktične nagrade so tako zasedli pesniki Milan Novak za Pesem brez naslova, Albin Lenar za Zgodbo nekega izvira in Milena Sušnik Falle za pesem z naslovom Sopotnik. Najboljši pisci proznih besedila: nerazkriti junak z Receptom za čebulno potico, Slavica Uršič s svojo pripovedjo o Bevkovi bralni znački in še en skriti junak z umetniško interpretacijo priprave Mulc.

 

02_TofZaključek natečaja smo obeležili s sobotno prireditvijo v dvorani Podružnične glasbene šole Cerkno, kjer je bil osrednji gost Tone Fornezzi - Tof. Malo zaradi letošnje 30. izvedbe kolesarskega maratona Franja, katerega pobudnik je bil, in malo zaradi udejstvovanja na področju politične satire, ki je bila ljuba tudi pisatelju Francetu Bevku, saj je v času fašizma v Gorici izdajal svoj satirični list Čuk na palci. V uvodu se je z monokomedijo predstavila pisateljica Dragica Krapež, prireditev pa so z glasbenimi vložki popestrili tudi učenci podružnične glasbene šole.


Nedeljsko jutro se je kljub drugačnim napovedim kopalo v soncu, tako da so pohodniki po Bevkovi poti krenili iz Cerknega in Hudajužne proti Zakojci. V Zakrižu so jih pogostili člani KUD 'Zarja', v Zakojci pa člani TD 'Pod Kojco'. Triurna pot se je zaključila pri Bevkovi domačiji, kjer so krajši kulturni program pripravili člani Literarnega društva Ris iz Idrije. Sledil je še brezplačni ogled domačije, saj je Mestni muzej Idrija v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine odprl vrata omenjene domačije.


V Zakojci so si lahko obiskovalci ogledali rokodelsko delavnico, kjer so rokodelci iz Rokodelskega društva 'Driklc' s pomočjo ostalih prikazali svoje veščine pri opravljanju različnih obrti. Pohod je kot del Festivala pohodništva iz Cerknega potekal pod okriljem LTO Laufar Cerkno, iz Baške grape pa Društva Baška dediščina.


V nedeljo zvečer so si obiskovalci na odprtem dnevu Bevkov knjižnice lahko prebrali najboljša literarna besedila z natečaja in si ogledali film KUD-a Cerkno Kadu? Cajt (de grem).


Letošnji Bevkovi dnevi so ponudili bogat kulturni program, s katerim želimo v prihodnje vključevati še več ustvarjalcev s Cerkljanske in širše severne Primorske.

O KUDu

KUD Cerkno, ponovno ustanovljen v letu 1997, združuje prek 30 članov. V njegovem delovanju se prepleta več dejavnosti. Vse od gledališča, filma, glasbe, literature in organizacije raznih dogodkov.

Kontakt

KUD Cerkno
Bevkova 9
5282 Cerkno
D. št: 93385501
Matična: 5258669
Tel: 031 713 399
kudcerkno(a)hotmail.com