PROGRAM: BEVKOVI DNEVI 2014

Ponedeljek, 15. september

Bevkovim dnevom se s svojimi vsebinami pridružuje tudi Goriška knjižnica Franceta Bevka v Novi Gorici. Od 15. do 26. septembra bo možen prost ogled Bevkove sobe v knjižnici, ogledati pa si bo mogoče tudi razstavo z naslovom »Pisatelj in Velika vojna«.

Sreda, 17. september

Bevkova knjižnica Cerkno bo v sodelovanju z Osnovno šolo Cerkno, izvedla učno uro »po starem«, ki bo za šolarje potekala 17. in nato še 19. septembra. Za širšo javnost pa bodo v knjižnici odprli fotografsko razstavo z naslovom »Znani in neznani Bevk«. Gre za sklop fotografij, ki jih je knjižnici podarila pisateljica Branka Jurca. Razstava bo na ogled v času odprtosti knjižnice, od 17. do 22. septembra.

Petek, 19. september

Ob 19. uri bo v glasbeni šoli OŠ Cerkno nastopil gledališčnik in pisatelj Andrej Rozman – Roza, ki bo uprizorili predstavo za otroke. Vabljeni so torej najmlajši, s sabo pa seveda lahko pripeljejo tudi starše. Po predstavi bo potekala podelitev nagrad zmagovalcem literarnega natečaja na tematiko gozda za osnovnošolce na Severnem Primorskem.

Sobota, 20. september

V soboto bo pred Hotelom Cerkno od 8. do 12. ure potekala kulinarično-ekološka tržnica. Hotel Cerkno bo poskrbel, da obiskovalci ne bodo lačni, saj bodo ponujali jedi iz lokalnih ekoloških sestavin. Kakor lani, bo tudi letos svoje dobrote nudilo večje število pridelovalcev in predelovalcev. Obiskovalci bodo torej lahko ekološke dobrote tudi kupili in odnesli s sabo. Člani KUD—a Cerkno bodo dogajanje popestrili z šaljivimi vmesnimi vložki.
Ob 19. uri se bo dogajanje nadaljevalo v Bevkovi knjižnici. Tam bosta namreč potekala pogovor in druženje z Miho Mazzinijem, plodnim piscem mnogih leposlovnih romanov, izdanih pri nas in v tujini, računalniških učbenikov, filmskih scenarijev in še česa. Obeta se torej zanimiv pogovor, zato še enkrat posebej vabljeni v Bevkovo knjižnico!

Nedelja, 21. september

Tudi letos bomo nabrusili pete in se udeležili že četrtega Pohoda po Bevkovih poteh, ki se mu vsako leto pridruži vse več nadebudnih pohodnikov. Startali bomo z dveh izhodišč, izpred TIC-a v Cerknem ob 8.00 in z avtobusne postaje v Hudajužni ob 9.30.

TRAJANJE POHODA: 4-5 ure (Cerkno – Gradišče – Zakriž - Vrh Ravni - Zakojca), 1 ura (Hudajužna - Zakojca)
TEŽAVNOST: srednje zahtevno (iz Cerknega), nezahtevno (iz Hudajužne)
OPREMA: pohodniška obleka in obutev, pijača in hrana iz nahrbtnika
CENA: brezplačno

KONTAKT: prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , tel. 05 37 34 645, LTO Laufar Cerkno (Gašper Uršič) ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , tel. 041 601 248, Društvo Baška dediščina (Alenka Zgaga)

Planinsko društvo Cerkno bo organiziralo zahtevnejšo različico pohoda na trasi Cerkno–Porezen–Zakojška Grapa–Zakojca. Ker je rana ura zlata ura, bomo začeli že ob 5. uri zjutraj. Dodatne informacije dobite na elektronskem naslovuTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  ali na 031 687 256 (Damjana Čadež).
Po prispetju vseh pohodnikov na cilj pred Bevkovo domačijo, se bo ob 11.30 pričel kulturni program. V njem bodo sodelovali gostje, kot so gledališki režiser in pedagog Marjan Bevk, in igralka in docentka Alida Bevk, že omenjeni ustvarjalec Miha Mazzini, pevke Kulturnega društva Iris z Bukovega in še kdo. Poskrbljeno bo pa tudi za prikaz domačih del v hiši, manjkalo pa ne bo niti domačih dobrot, ki cedijo sline.
Za vse, ki bi si želeli ogledati Bevkovo domačijo, bo Cerkljanski muzej vse do 18. ure na stežaj odprl njena vrata. Pohod bo potekal v sklopu Festivala pohodništva, skupaj z Dnevom odprtih vrat pa je tudi del dogodkov ob Dnevih evropske kulturne dediščine.

Prireditev je sofinancirana s strani Javne agencije za knjigo RS

O KUDu

KUD Cerkno, ponovno ustanovljen v letu 1997, združuje prek 30 članov. V njegovem delovanju se prepleta več dejavnosti. Vse od gledališča, filma, glasbe, literature in organizacije raznih dogodkov.

Kontakt

KUD Cerkno
Bevkova 9
5282 Cerkno
D. št: 93385501
Matična: 5258669
Tel: 031 713 399
kudcerkno(a)hotmail.com